Syrjis Syrjäänvetäytyvä mutta siellä äänekäs

Lumetodellisuusyhteiskunnan helppo-heikit

”Teidän kunnalla menee taloudellisesti huonosti. Teillä on paljon menoja ja vähän tuloja. Teillä menisi paljon paremmin, jos teillä olisi vähemmän menoja ja enemmän tuloja.”

Siellä se seisoo. Auditorion etuosassa. Kertomassa yllä kuvatun kaltaisia neronleimauksia. Konsultti. Väliin lentää muitakin elämän suuria viisauksia, joita kyseinen konsultti tuskin on itse keksinyt. ”Te ette koskaan pääse mihinkään, jos te vain parutte, että kauas on pitkä matka.” Kuulijat ovat kunnan johtavia viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä, siis valtuutettuja ja eri lautakuntien jäseniä. Konsulttipalkkiot ovat valtavia. Tehdyistä töistä laskutetaan toista tuhatta euroa päivässä. Joskus lasku esitelmästä, jossa ladellaan parin tunnin aikana muutamia latteuksia ja itsestäänselvyyksiä, on tuhansia euroja.

Konsulttien palkkaaminen on muodikasta. Itse asiassa näitä palveluja ostetaan yhteiskunnassa valtavasti. Johtavat viranhaltijat eivät enää edes yritä tehdä virkatehtäviinsä kuuluvia suunnitelmia ja kehittämistyötä. Palkka maksetaan kyllä täysimääräisesti viranhaltijalle, mutta työt tekee konsultti erillistä korvausta vastaan.

Konsulttitöiden laatu vaihtelee. Monesti sisältö on heppoista, jopa ala-arvoista. Kuntien talous on ahdingossa. Lakisääteiset tehtävät nielevät valtavasti rahaa. Kymmenien vuosien säästö- ja säästöjen etsimisohjelmien tuloksena menovähennyksiä ei juurikaan enää ole löydettävissä. Lisätuloja ei juurikaan löydy. Verotus on jo aiemmin nostettu kipukynnykselle. Kunnan omaisuuden myynti on lyhyt kertaluonteinen ilo, joka ei kannata pitkällä tähtäyksellä. Palvelumaksut ja maksujen korotukset vain lisäävät perintäkuluja, yhteiskunnan sosiaalimenoja ja köyhimpien hätää. Kunnan menoja sen sijaan kasvattavat konsulttien palkkiot, kun palkkion nostaja käy kertomassa talouden synkät luvut kunnassa.

Konsultti penkoo hetken tilastokeskuksen ja kuntaliiton tilastoja ja poimii sieltä lukuja. Sitten hän tekee vertailuja. Kunta X verrattuna koko Suomen keskiarvoon, oman maakunnan keskiarvoon ja muihin samankokoisiin kuntiin.  Tunnuslukuja ei analysoida, kommentit ja johtopäätökset ovat niin lapsellisia, että niistä ei kannattaisi maksaa mitään. ”Nää päivähoidon kustannukset on teillä aika alhaiset muuhun Suomeen verrattuna. Te voisitte nyt varmaan miettiä, olisiko tässä jotain opiksi otettavaa muilla toimialoilla.”

Mikä on konsulttien motiivi ja moraali? Tekeekö konsultti työnsä työn ostajalle, kuten pitäisi vai laskuttaako konsultti tulevaa asiakastaan asiakkuuden rakentamisesta? Konsultin suositus: Kunnan SOTE-palvelut ovat kalliita, joten palvelut kannattaa ajaa alas. Jos näin todella meneteltäisiin, kuka ne palvelut kuntalaisille järjestää? On mahdotonta välttyä ajatukselta, että konsultti itse on omistajana yrityksessä, joka ryhtyy tarjoamaan kunnalle palveluja sitten, kun kunnan oma palvelutuotanto on kokonaisuudessaan lakkautettu.

Nykyiset konsultit kuulunevat samaan kategoriaan erilaisten yritys- ja elämäntapavalmentajien kanssa. He ovat osa sitä lumetodellisuusyhteiskuntaa, joka perustuu rahastamiseen vakuuttavalla esiintymisellä ja esiintymiseen liitetyillä itse keksityillä höpinöillä.

Ei. Sinä et hyppää kahdeksaa metriä pituutta. Et, vaikka kuinka olisit löytänyt lumetodellisuusyhteiskunnan helppo-heikin mainostaman sisäisen sankarisi. Menestyminen toki edellyttää päämäärätietoisuutta ja sisukasta ponnistelua, mutta on turha kuvitella, että menestyisit siksi, että päätät menestyä. Halu tehdä asioita ei ole synonyymi kyvylle tehdä asioita.

Olisiko aika huutaa, ettei keisarilla ole vaatteita? Emme tarvitse näitä konsultteja emmekä varsinkaan heidän lähettämiään konsulttipalkkiolaskuja. Tulemme paremmin toimeen ilmankin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset