Syrjis Syrjäänvetäytyvä mutta siellä äänekäs

Ulkopolitiikka unohdettiin

NATO näyttää Venäjälle voimaansa pitämällä harjoituksia Itämeren alueella ja tuomalla joukkoja Baltiaan ja Puolaan. Suomi on solminut NATO:n kanssa isäntämaasopimuksen ja tarjoaa aluettaan sellaisten harjoitusten pitopaikaksi, joita harjoituksia Yhdysvaltojen asevoimat mainostaa Venäjälle osoitetuksi voimannäytöksi. Mitä tästä Suomelle pitkällä tähtäyksellä seuraa?

Mikä tulee olemaan Euroopan Unionin rooli ja mihin suuntaan Unioni kehittyy? Jatkaako se nykyisen kaltaisena vapaamarkkinana, joka on kiinnostunut myös ihmisoikeuksista, ilmastosta ja maatalouspolitiikasta? Vai kehittyykö Unioni kohti sotilasliittoa ja liittovaltiota?

Kiina ei ole kehittymässä valtavaksi taloudelliseksi mahdiksi. Se on jo valtava taloudellinen mahti. Kiina ei hyväksyne kaksinapaista maailmaa, jossa USA ja Venäjä ovat supervaltoja. Kiinakin halunnee olla supervalta. Mitä tästä seuraa Suomelle, joka on sitouttamassa itseään entistä vahvemmin länsileiriin?

Arktisen alueen strateginen merkitys kasvaa koko ajan valtavasti. Tässä suhteessa Suomi on varsin keskeisessä geopoliittisessa asemassa. Mikä on tuon kehityksen suunta?

Varsin runsaasti avoimia kysymyksiä. Näitä ei lainkaan käsitelty eduskuntavaalien kampanjoissa. Tuleva hallitus joutuu ottamaan kaikkiin näihin asioihin kantaa, mutta puolueet eivät päässeet kertomaan näkemyksiään ennen vaaleja. Uudessa hallitusohjelmassakin on varsin yleisluonteisia ja ympäripyöreitä lausumia asioista.

Viime vuosina päätökset on tehty ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Päätöksentekoa ei ole tuotu eduskuntaan ja kansa ja kansanedustajat on asetettu tapahtuneiden tosiasioiden eteen.

Tätäkö me haluamme? Ulkopolitiikkaa, joka on karannut kansalta pienen tilataksiporukan puuhasteluksi? Juuri nyt, kun maailman ja Euroopan tasapaino ja suhteet ovat voimakkaassa murroksessa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän IonMittler kuva
Ion Mittler

Hallituksen ulkopolitiikka on kuulemma "muuttumaton" verrattuna edelliseen. Tosin hiustenhalkojat ovat nähneet sanamuodoissa jotain väitettyä myönnyttelyä Venäjän suuntaan.

Vinkki blogistille: muokkaa kirjoitusta ja lisää tageihin "Turpo", niin tämä blogi näkyy turvallisuuspolitiikkaa käsittelevien blogien listassa, joka tuntuu olevan aihe jota Uuden Suomen päätoimittaja haluaa aivan erityisesti pitää näkyvästi esillä. (Me kaikki kyllä tiedämme, mihin suuntaan hän on kallellaan asiassa, eli mitä hän tavoittelee tuolla #turpo-aiheen erityisellä näkyvyydellä.)

Käyttäjän jorikajanto kuva
Jori Kajanto

Hieno asia, että NATO näyttää voimaansa, niin ei tule Venäjälle mieleen edes suunnitella hyökkäystä NATO-maahan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset