Syrjis Syrjäänvetäytyvä mutta siellä äänekäs

Kuka lohduttaisi varakansanedustajan viidettä varahenkilöä

Eilen 14.4.2019 Suomeen valittiin 200 kansanedustajaa. Ehdokkaita oli 2468. Reilusti yli 90% koki siis karvaan pettymyksen vaali-iltana. Monelle pyrkijälle ehdokkuus oli hetken mielijohde, jota ei ollut tarkemmin suunniteltu. Välttämättä kandidaatillamme ei ollut edes kovin selkeää käsitystä siitä, mihin oltiin ryhtymässä. Päähän pälkähdyksen jälkeen onnistuttiin vakuuttamaan oman tai muuten vain mieluisan puolueen piirijärjestön valitsijat siitä, että tarjokas on juuri sitä, mitä puolueen ehdokaslista kyseisessä vaalipiirissä on aina tarvinnut.

Ehdokkaiden joukossa on kuitenkin paljon politiikan pitkän linjan työjuhtia. Kuntien valtuustojen ja muiden luottamushenkilötoimielimien vakiokasvoja, kuntavaalien ääniharavia ja vaalipäälliköitä. Niitä ihmisiä, jotka pyörittävät koko puolueorganisaation toimintaa valtakunnalliselta aina paikallistasolle asti ja ovat omalla työpanoksellaan mukana laatimassa puolueen erilaisia tavoite- ja vaaliohjelmia. Eduskuntavaaliehdokkuus ei monesti ole todellakaan ensimmäinen laatuaan vaan paremminkin neljän vuoden välein toistuva tapahtuma. Jos nyt tällä kerralla…

Edessä on kuukausien valtava työpanos. Värvätään tukiryhmä. Hankitaan rahoitusta. Suunnitellaan kampanjointia ja mainontaa. Todetaan, etteivät rahat riitä ja hankitaan lisää. Ymmärretään, ettei tukiryhmässä ole riittävästi väkeä ja rekrytoidaan lisää ihmisiä. Käsitetään, ettei lähipiiri halua omistaa elämäänsä ja vapaa-aikaansa kenenkään muun eduskuntaan pääsylle. Pyritään silti löytämään tukiryhmään joku, joka suostuisi sitten tosipaikassa tekemään edes jotakin…

Hankitaan julkisuutta, julkisuutta ja julkisuutta. Tekstiä blogiin, kuvia Instagramiin, päivityksiä Facebookiin. Pakokauhua, kun homekoulu-uutinen oli nettilehdessä jo kaksi tuntia sitten, eikä aiheesta ole tullut tviitattua vielä mitään. ”Haastatelkaa minua, Minua, MINUA…”. Etsitään lisää rahaa, ruikutetaan uusia ihmisiä tukiryhmään.

Perhe-elämä jää rempalleen. ”EI. Isi ei nyt TODELLAKAAN ehdi. Puhu äidille. Palataan asiaan kolmen kuukauden kuluttua.”

Kyky ja halu tehdä palkkaa vastaan työtä putoavat nollaan juuri silloin, kun vaalirahoituksen tarve on suurimmillaan. Nyt ei ehdi haaskaamaan aikaa töissä, on kampanjoitava.

Seitsemänä päivänä viikossa kotoa lähdetään paljon normaalia aikaisemmin, paluu tapahtuu yömyöhällä. Some-päivitys. Tilaisuuteen puhumaan. Some-päivitys. Hankitaan lisää vaalirahaa. Some-päivitys. Marketin pihalle. Some-päivitys. Ohjeistetaan olemassa olevaa tukiryhmää ja hankitaan uusia tukiryhmäläisiä. Some-päivitys. Yritetään syödä lounasta kello 17.00 ja epäonnistutaan. Some-päivitys. Vaalipaneeli. Neuvotellaan piirin vaalipäällikön kanssa. Some-päivitys. Järjestetään kyyti huomiseksi. Some-päivitys. Vaalikoneisiin ja sähköposteihin vastataan öisin samalla blogia kirjoittaen. Piirissä on vielä isoja alueita, joissa lennäkeillä ei ole postilaatikoihin jakajaa, joten asia pitää järjestää jotenkin. Kadunvarsimainokset painosta, satojen tai tuhansien 80*120 mainosten liimaus taustalevyihin, mainosten levitys vaalipiirin maanteiden varsiin.

Jossain vaiheessa se hämärtyy. Todellisuuden taju. Ehdokas on tekemisissä vain muiden ehdokkaiden kanssa itse luomassaan virtuaalimaailmassa. Kaikki tuntuvat jakavan samat mielipiteet sekä arvot. Olalle taputtelijoita ja halaajia riittää. Ehdokas mieltää aivan kaikkien tuntevan hänet ja antavan äänensä vaaleissa juuri hänelle, vaikka todellisuudessa taputtelijoita on alle kymmenen, eivätkä hekään – ainakaan kaikki – tätä ehdokasta äänestä. Läpimenoon tarvittaisiin tuhansia ääniä. Lähes tuntematon ehdokas, jolla ei juurikaan ole äänestäjiä, alkaa omassa kuplassaan eläen kuvitella valintansa eduskuntaan olevan varma.

Vaali-iltana tapahtuu kammottava paluu todellisuuteen. Silmät tuijottavat tulostaulukkoa ja mielessä takoo ”Miten niitä ääniä voi olla noin vähän?” Edes moninkertainen määrä ei olisi riittänyt läpimenoon.

Mitä jäi jäljelle? Epäonnistumisen tunne. Masennus. Tyhjyys. Häpeä. Väsymys. Miten selittää epäonnistuminen omalle tukiryhmälle? Entä läheisille? Kotona odottavat laiminlyöty perhe ja maksamattomat vaalilaskut.

Olympiakisojen neljänsille riittää tukijoita ja ymmärtäjiä. Varakansanedustajille ei. Puoluejohdot ja valitut kansanedustajat joko juhlivat omaa menestystään tai itkevät menetettyä vaikutusvaltaansa.

Ja kuitenkin.

Monet näistä ehdokkaista tekevät neljän vuoden kuluttua saman uudestaan.

Ja juuri nämä ihmiset ovat niitä, jotka omalla vapaaehtoistyöpanoksellaan pitävät kunnat ja niiden peruspalvelut toiminnassa ja luovat perustan koko demokraattisen yhteiskunnan toiminnalle.

Arjen sankarit.  

Jos tunnistit tästä itsesi, tu pois sieltä perunakuopasta! Pää pystyyn! Matka jatkuu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Se yleisin lohdutushan on nimeltään ”yhteinen laari”.

Käyttäjän TeppoRaininko kuva
Teppo Raininko

Olipa hyvä kirjoitus. En ole itse ollut ehdolla kuin kunnallisvaaleissa eikä onneksi tarvinnut kokea tappioita, mutta pystyn kyllä samaistumaan tuohon kuvailemaasi tilanteeseen.

"Jossain vaiheessa se hämärtyy. Todellisuuden taju. Kaikki tuntuvat jakavan samat mielipiteet sekä arvot. Olalle taputtelijoita ja halaajia riittää. Ehdokas mieltää aivan kaikkien tuntevan hänet ja antavan äänensä vaaleissa juuri hänelle.."

"Vaali-iltana tapahtuu kammottava paluu todellisuuteen. Silmät tuijottavat tulostaulukkoa ja mielessä takoo, miten niitä ääniä voi olla noin vähän?

"Epäonnistumisen tunne. Masennus. Tyhjyys. Häpeä. Väsymys. Miten selittää epäonnistuminen omalle tukiryhmälle? Entä läheisille? Kotona odottavat laiminlyöty perhe ja maksamattomat vaalilaskut."

Niinpä.

Pahimmillaan vielä saat nauttia julkisesta pilkasta, vaikka olet omalta osaltasi ollut rakentamassa kansanvaltaa tarjoamalla äänestäjille vaihtoehtoja ja ajattelemisen aihetta.

http://opehuone.puheenvuoro.uusisuomi.fi/274526-va...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset