Syrjis Syrjäänvetäytyvä mutta siellä äänekäs

Kellojen siirtelyn surkeus ja kurjuus

Siirsin kellot ja muut kellonaikatoiminnolla varustetut laitteet kesäaikaan sekä tarkastin, että automaattisesti aikansa päivittävät kojeet ovat näin myös tehneet. Siirrettäviä ja tarkastettavia kohteita löytyi kotoa ja kodin välittömästä läheisyydestä 26 kappaletta. Määrä ei ole ainakaan vähenemässä. Kohta varmaankin sohvat, rautakanget ja lenkkitossut sisältävät internetissä päivitettäviä ohjelmia ja näihin liittyen kellonajan.

Edessä on vaikeus nukahtaa illalla riittävän aikaisin ja aamulla herätyskellon soidessa elimistö haluaa nukkua vielä tunnin. Pitkän talven jälkeen olen juuri tottunut heräämään päivän alkaessa sarastaa, huomenna vuoteesta noustessa on taas pimeää.

Lääkärien mukaan kellojen siirtely aiheuttaa todellisia terveysriskejä ja –haittoja.

Maapallolla aurinko laskee ja nousee eri aikoina eri paikoissa ja ihminen on luotu siten, että valoisalla valvotaan ja puuhaillaan ja pimeällä nukutaan.  Edes globaalisti toimivaa maailmaa ei saa muokattua yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, jossa kaikki valvovat ja ovat työpaikallaan yhtä aikaa.

 Siksi sota-aikana ensi kertaa kokeiltu ja vuodesta 1981 säännöllisesti vuosittain noudatettu kesäaika on mielestäni sangen typerä ja huonosti toimiva tarpeeton ratkaisu.

Nyt Euroopan Unioni on puhunut ja luovumme kesäajasta vuonna 2021 – onneksi. Merkillisen hankalaa ja pitkäkestoista vain oli pitkään keskusteltu ja runsaasti toivottu luopuminen!

Jäsenvaltiot voivat kansallisesti itse valita, jäävätkö kesä- vai talviaikaan. Jos maa valitsee kesäajan, se siirtelee kellojaan viimeisen kerran keväällä 2021, talviaikaan tarttuvat saman vuoden syksyllä. Päätös pitäisi tehdä ensi vuoden aikana. Suomi on alustavana kantanaan kannattanut talviaikaa, mutta virallista päätöstä ei ole vielä tehty. Itse kannatan aamuvirkkuna talviaikaa.

Edessä on siis vielä neljä tai viisi kellojen siirtelyä, ennen kuin tämä hullutus loppuu. Siirtelemisiin!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset